Denizli’nin Kale ilçesinde bulunan Eren Dede Türbesi ve Erenler Kavağı olarak bilinen bölge Kale Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çevre düzenlemesi ve su kaynağı revizyonu ile bölgenin eski ihtişamını geri kazanmasını sağladı. Özellikle anıt ağaç olan kavağın koruma altına alınması için başlatılan çalışmalar, bölgenin tarihi ve kültürel önemi daha da ön plana çıkartacak.

8 ASIRLIK ERENLER KAVAĞI ANIT AĞAÇ OLACAK (2)

“ÇOK ESKİ TARİHLERDEN BU YANA ÖNEMSENEN BİR NOKTA”

Bölgenin geçmişine vurgu yapan ve kavağın ömrünü uzatmayı hedeflediklerini belirten Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, “Burası Eren Dede türbesi ve Erenler Kavağı olarak adlandırdığımız bir bölge. Çok eski tarihlerden bu yana tabi ki de bu bölgenin de önceden yerleşim alanı olmasından dolayı sıkça ziyaret edilen ve halk tarafından da önemsenen bir nokta. Burası yıllarca bakımsız bir şekilde kalmıştı ama son birkaç yıldır buranın düzenlenmesi anlamında, çevre düzenlemeleri yaptık. Vatandaşımız gelip burada adaklıklarını ve kurbanlarını kesiyorlardı. Burada güzel bir su kaynağı var. Su kaynağının revize edilmesi ve düzenlenmesi anlamında çalışmalar yaptık. Buradaki çalışmalarımıza yardım eden hayırseverlerimiz de var. Onlarında gayretleriyle, çabalarıyla ve bizde Kale Belediyesi olarak da destek verdik. Çevre düzenlenmesi anlamında hem de burada gelip kurban, adak kestiklerinde bunu rahatça temizleyip, pişirip, ikram edebilme noktasında uygun ortamlar oluşturduk” şeklinde ifade etti.

8 ASIRLIK ERENLER KAVAĞI ANIT AĞAÇ OLACAK (3)

Pamukkale Üniversitesinde Grev Pamukkale Üniversitesinde Grev

“KAVAĞIMIZIN ÖMRÜNÜN UZATILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILACAK”

“Anıt ağacı niteliğinde bir kavak ve bunun tescillenmesi anlamında da anıt ağaç olarak da kayıtlara girmesi için çalışmalarımızı başlattık” diyen Başkan Sağınç, “Erenler Kavağı’mızda bir anıt ağacı olarak da inşallah önümüzdeki günlerde de tescillenmiş olacak. Geçmiş dönemlerde yıldırım düşmesi sonucunda olsun bu bölgede vakit geçirmiş büyüklerimizin de anlattığına göre de, yıldırım sonucu oluşan boşlukta ise şiddetli yağışlarda çobanların ateş yakmasından dolayı da ağacımızın gövdesi oyulmuş. Şu anda ağacımızın çevresini ölçtüğümüzde 12-13 metreye ulaşan bir çapa sahip. Kavağımızın ömrünü daha da uzatılması anlamında çalışmalar tabi ki de yapılacak” diye konuştu.

Editör: Haydar Buğra Tokmak