İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Seyhun Türk, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte 6 Şubat depreminin yıl dönümünde Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenledi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük bir yıkıma neden olduğunu belirten Türk, “Depremler yalnızca binaları değil, toplumun hafızasını da derinden sarstı. 500 yılda bir görülen büyüklükte depremler yaşandı, ancak bu tür afetlerin tekrar etmeyeceğini düşünmek büyük hata olur. Doğal afetlerin şakası yok, hazırlıklı olmalıyız” dedi.

DDK Olağanüstü Yetkilerle Donatıldı DDK Olağanüstü Yetkilerle Donatıldı

Whatsapp Image 2025 02 05 At 11.54.24

DEPREMİN BİLANÇOSU

Depremin ardından ortaya çıkan verileri paylaşan Türk, felaketin büyüklüğünü gözler önüne serdi:

“Deprem büyüklükleri: 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem 65 saniye sürdü. 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem 45 saniye sürdü. Can kayıpları ve yaralılar: 50.783 kişi hayatını kaybetti. 107.204 kişi yaralandı. 125.000’den fazla kişi enkazdan çıkarıldı. Yıkılan ve hasar gören yapılar: 311.000’den fazla bina yıkıldı. 883.000’den fazla konut ve iş yeri hasar aldı. Yaklaşık 2 milyon kişi evsiz kaldı. Maddi kayıplar: Depremin ülkeye maliyeti 100 milyar doları aştı. Uluslararası yardımlar: 102 ülkeden gelen 11.320 gönüllü, arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Kültürel miras kayıpları: 169 tarihi eser yıkıldı, 1.646 eser hasar aldı. Maddi kayıp 1 milyar TL’yi geçti.”

“DEPREM DEĞİL, KÖTÜ BİNA ÖLDÜRÜR”

Seyhun Türk, depreme dayanıklı yapıların önemine vurgu yaptı. “Yönetmeliklere uygun yapılan binalar büyük depremleri hasarsız atlatırken, mühendislik hizmeti almayan yapılar büyük yıkımlara neden oluyor” dedi.

İmar affı gibi uygulamaların riskli yapı stokunu artırdığına dikkat çeken Türk, kentsel dönüşüm süreçlerinin de hâlâ tam olarak uygulanamadığını belirtti. “Hızlı şehirleşme, mühendislik hizmetlerinden uzak yapılarla büyüdü. Depremde ayakta kalan binalar, doğru mühendislik uygulamalarının önemini gösterdi” dedi.

“DEPREME DAYANIKLI KENTLER İNŞA ETMELİYİZ”

Depremlerden ders çıkarılması gerektiğini belirten Türk, Japonya gibi ülkelerin örnek alınması gerektiğini söyledi. “Japonya’da büyük depremler çok az can kaybıyla atlatılıyor çünkü binalar sağlam yapılıyor. Biz de bunu başarabiliriz” dedi.

Afetlerin sadece binaları değil, kültürel mirasları da tehdit ettiğini vurgulayan Türk, “Kaybedecek vaktimiz yok. Sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve depreme dayanıklı yapılar inşa ederek geleceğe hazırlanmalıyız” ifadelerini kullandı.

“DAYANIŞMA VE BİLİNÇ ŞART”

Seyhun Türk, afet sonrası gösterilen dayanışmanın önemine de değinerek, “Deprem, dayanışmanın ne kadar güçlü bir etken olduğunu gösterdi. Ancak bu bilinci felaket anında değil, her zaman taşımalıyız” dedi.

Depremde hayatını kaybedenleri anarak sözlerini tamamlayan Türk, “Bu acıları tekrar yaşamamak için hep birlikte harekete geçmeliyiz” dedi.