TÜRK-İŞ'in açıkladığı rakamlara göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 17.725,19 TL’ye yükseldi. Böylece açlık sınırı bu yıl ilk kez net 17 bin 2 TL olarak uygulanan asgari ücretin üzerine çıktı. Çay simit hesabı ise açlık sınırına yaklaştı

YOKSULLUK SINIRI 57,7 BİN

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" Açıklandı  Hedef 100 Milyar Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" Açıklandı Hedef 100 Milyar

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’nin aylık 22.991,90 TL’ye yükseldiği araştırmaya göre, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 57.736,78 TL’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ'in yaptığı araştırmaya göre; "mutfak enflasyonu" bir önceki aya göre yüzde 5,55 arttı. Dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, son on iki ay itibariyle yüzde 74,88 olarak hesaplandı. "Mutfak Enflasyonu"nda dört aylık değişim oranı yüzde 22,81 olurken, yıllık ortalama yüzde 77,55 olarak hesaplandı.

EN ÇOK ARTAN ÜRÜNLER

Doğrudan piyasadan çarşı-pazar-market dolaşılarak derlenen gıda ürünleri fiyatlardaki değişime, harcama gruplarına göre yer verilen araştırmada, et fiyatlarındaki artışa dikkat çekildi. Kuru baklagiller grubunda nohut ve yeşil mercimek fiyatlarında artış, kırmızı mercimek ve kuru fasulye fiyatlarında ise kısmi bir düşüşe işaret edilen araştırmada yaş sebze fiyatlarındaki gerilemenin mutfak harcamasını biraz da olsa rahatlattığı kaydedildi. Ancak yaş meyve çeşitliliğinin tezgâhlarda artarken gözlemlenen fahiş fiyatların aile bütçesini olumsuz etkilediği, ıspanak, lahana gibi sebzelerin fiyatlarında düşüş gerçekleşirken patates ve soğan fiyatlarında geçen aya göre artış tespit edildiği belirtildi.